Frigya Etkinlikliğimiz

Frigya Etkinlikliğimiz


Geçen yıl sonunda Sn. Prof.Dr.Hüseyin Sarı’yı misafir etmiştik İstanbulda.

Sn. Prof.Dr. Hüseyin Sarı Frig Yolu’nu hayata geçiren ekibin üyelerindendir ve aynı zamanda Merkezi Antalya’da bulunan Kültür Rotaları Derneği’nin kurucu üyelerindendir.

Bizlere harika bir sunum yapmıştı Frig yolu ile ilgili. Derhal yıllık planımıza aldık ve ilk sportif faaliyetimizi 17.05.2019-21.05.2019 tarihleri arasında gerçekleştirdik.

Yola 17.05.2019  Cuma gecesi çıktık ve sabah saatlerinde Eskişehir – Kütahya – Afyonkarahisar’ın tam ortasında bulunan Yazılıkaya mevkiindeydik.  Eski bir değirmenden bozma Tutkun Kafede kahvaltımızı yöreye has Hırçın Böreği ile yaptık. Yazılıkaya ve çevresi ile gezimize başladık.

Frigya Frigya;  günümüzde Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir illerinin tamamı; Kütahya ilinin büyük bir bölümü ile Konya, Isparta ve Burdur illerinin kuzeyinde kalan coğrafyanın antik dönemdeki adıdır. Bölge bu adı, M.Ö. 7. yy’da bu topraklarda parlak bir uygarlık kurmuş ve geride birçok anıt bırakan Frigler’den almıştır. Bu geniş topraklar içinde Friglerin en etkili oldukları bölge ise arkeoloji literatüründe Dağlık Frigya olarak adlandırılan Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerinin kesiştiği bölgedir.

   

FRİGYA Tarih Bölgeye adını veren Frigler, Hititlerin dağılmaya başladığı M.Ö. 1200 yıllarından itibaren Balkanlar’dan Trakya ve Boğazlar üzerinden Anadolu’ya giren Trak (Balkan) kökenli halklardır. Bu göçler sonucu bölgeye yerleşen Frigler M.Ö. 9. yy başlarından M.Ö. 7. yy başlarına kadar Eskişehir Ovası, Sakarya nehrinin kolları, Afyonkarahisar, Kütahya ile Ankara’nın doğu ve batı bölümlerini kapsayan geniş bir alana yayılan güçlü bir krallık kurmuşlardır. Friglerin ilk kralı, başkente de adını vermiş olan Gordios’dur. Oğlu Midas ise en meşhur Frig kralıdır, öyle ki Midas’ın adı dünyaca bilinen iki efsaneye konu olmuştur.

Friglerin kurduğu krallığın siyasi başkenti Polatlı yakınındaki Gordion’dur (Yassıhöyük Köyü). Frig Krallığınaın başkenti Gordion’un yanı sıra Pessinus (Ballıhisar, Sivrihisar), Midaeum (Karahöyük), Dorylaeum (Eskişehir) ve Midas (Yazılıkaya Köyü, Han) diğer önemli Frig kentleridir. Midas şehri diğer Frig yerleşim yerlerinden farklıdır. Yüksek kaya platosu üzerinde kurulu kentte en görkemli Frig eserlerini; Yazılıkaya Midas Anıtı, Bitmemiş Anıt, sunaklar, antik yollar vs. görmek mümkündür.

Yazılıkaya Midas Anıtı’nın yanı sıra Afyonkarahisar sınırları içinde bulunan Köhnüş Vadisi’nde bulunan Aslantaş, Yılantaş ve Maltaş; Döğer yakınlarındaki Aslankaya, Burmeç Anıtı, Büyük ve Küçük Kapıkaya önemli Frig anıtlarıdır. Bunların dışında Ayazini, Kümbet, Yazılıkaya ve İnli civarlarında birçok Frig eseri vardır. Friglerin ardından Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliği altına giren bölgede bu dönemlere ait eserlerin bir kısmı günümüze kadar gelmiştir. Kümbet köyünde Solon’un Mezarı, köye adını veren Selçuklu eseri Himmet Baba Kümbeti bulunmaktadır. Bizans döneminde adı geçen Seyitgazi’de (Nakoleia) Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve ayrıca Ayazini köyünde Frig eserlerinin yanısıra Bizans ve Roma dönemine ait eserler bulunmaktadır.

 

Frigler, M.Ö. 7. yy’da Kafkaslar üzerinden gelen Kimmerlerin saldırısı sonucu etkin güçlerini yitirmişlerdir ama varlıklarını küçük gruplar halinde sürdürmeye devam etmişlerdir. Frig Yolu (www.frigyolu.com) Frig Yolu, Friglerin hüküm sürdüğü Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan bölgede, antik yürüyüş yolları esas alınarak oluşturulmuş ve uluslararası standartlarda işaretlenmiş uzun yürüyüş ve bisiklet yoludur. Yol, üç farklı noktadan; Gordion (Ankara), Seydiler (Afyonkarahisar) ve Yenice Çiftliği (Kütahya) başlayarak Frigya topraklarına girer ve Friglerin kalbi Yazılıkaya-Midas kentinde (Eskişehir) birleşir. 506 km uzunluğundaki yürüyüş yolu Frig, Roma, Bizans ve Selçuklu uygarlıklarının özgün eserlerinin görülebileceği mekanların yanı sıra Frig Vadilerinin sıradışı dokusunu ve dingin atmosferinin solunabileceği muhteşem güzergahları takip eder.

 

Rota Hakkında :

Frig Vadilerinde Friglerin izlerini günümüz gezginlerinin sürmesi için oluşturulmuş uluslararası standartlarda uzun yürüyüş ve bisiklet yoludur. Üç noktadan başlayıp Frigya topraklarına giren yol Friglerin dini merkezi niteliğindeki Yazılıkaya Midas kentinde birleşir. Yolun toplam uzunluğu 506 km’dir ve yolun takibini kolaylaştırmak için rotanın tamamı uluslararası standartlarda kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiştir. Ayrıca yürüyüşçüleri bilgilendirmek için rota başlangıç-bitiş noktalarına bilgilendirici panolar ve önemli kavşak noktalarına da yön tabelaları dikilmiştir.

Frigya’daki antik yerleşim yerlerini birbirine bağlayan antik yollar Frig Yolu’nun ana temasını oluşturmaktadır. Bu ana temanın yanı sıra Frig Yolu, Frigya’nın atmosferini doğaseverlere bir bütün olarak sunmak ve yürüyüşü keyifli kılmak için bölgenin doğal, tarihi, jeolojik, kültürel vb. gibi diğer öne çıkan bileşenlerini de içerecek şekilde tasarlanarak hayata geçirilmiştir.
Frig Vadileri yılın her mevsimi farklı güzellikler sunar; ancak yürüyüş için en konforlu zaman ilk ve sonbahardır. Bölgede yılboyu su sorunu yoktur.

Programımız :

1. Gün: 18.05.2019 Cumartesi

00.00 İstanbul’dan hareket ettik, Bozüyük->Eskişehir->Seyitgazi üzerinden Yazılıkaya’ya varışımız sabah saat 07:30 gibi oldu.

Sabah Kahvaltımızı Eski bir değirmenden bozma Turkun Kafede  Bölgeye özgü  Hıçın börek ile yaptık. börekler gerçek çok lezzetliydi ve oldukça bol porsiyondu. Kafe çalışanları fazla gelen börekleri yanımıza almamız için kağıt torbalar dağıttı. Öyle yemeği için güzel bir kumanya oldu.

Midas Anıtı ve Yazılıkaya platformunun gezdik. Yerel rehberimiz Tanjunun da dediği gibi gerçekten başka bir dünyadaydık. Günümüzden yaklaşık 3.000 yıl önce inşa edilen tapınak ve mezar odalarını  bizleri etkiledi.

Frig Yolu’nda yürüyüşe başladık  (Çukurca-Kümbet (Rota-2.18 (12.6 km)) Parkur inanılmaz güzeldi. Birçok kültür rotasından daha tematikti. Likya yolundan eksiği deniz manzarasıydı ama fazlası tarihin kokusu ve coğrafyasıydı.

Güzel bir çeşmede mola verip öğle yemeğini Tutkun kafe’den yanımıza aldığımız Hırçın börekleri ile yaptık.

Yemekten sonra  Kümbet köyüne ulaştık köy kahvesindeki kısa bir moladan sonra   Kümbet’deki Frig eserlerinin gezdik.

akşam konaklayacağımız Çukurca Köyündeki  Midas Hana geçtik.

Bölgede çok fazla konaklama tercihi yok. Aslında bu kötü değil çünkü gölge henüz alternatif Turizm’in rantına teslim olmamış. Civarda, köylerde bir tek hediyelik eşya satan bir dükkan bulamazsınız. Tüm açık hava müzeleri ve diğer tarihi eserleri gezmek ücretsiz ve biletsiz.

Midas handan bahsetmek istiyorum biraz. Midas han eski bir konak başarılı bir şekilde restore edilerek mini hotele çevrilmiş. 10-15 kadar odası var. 2, 3 ve 4 kişilik. Ayrıca çadır konaklama için güzel bir bahçesi var.

Bahçeden Hana girdiğiniz anda farklılığı hissediyorsunuz. Tesis çok temiz ve tüm ayrıntılar düşünülmüş. Çadır alanındaki ortak tuvalet ve banyolar bile çok temiz ve şampuanına kadar düşünülmüş.

Daha sonra tesisin ortaklarının (Aynı zamanda çalışan) Hollanda ve Almanyalı olduklarını öğrenince bu farkın sebebi ortaya çıktı.

Güzel bir akşam yemeğinden sonra sohbet ve muhabbetle odalarımıza çekildik.

2. Gün 19.05.2019 Pazar

Sabah Midashan’da kahvaltı açık büfe kahvaltının ardından çukurcadan ayrıldık ve Afyonkarahisar sınırları içindeki Ayazini Köyüne geçtik.

Kısa bir ve güzel bir parkurda yaklaşık 2-3 Km yürüyerek  Avdalaz Kalesine ulaştık. Rota-1.9 (2 km))

Üçler kayası köyündeki Frig Evinde yer sofrasında bizler için hazırlanan köy yemekleri ile öğle yemeği yedik. Bizleri çok güzel ağırlayan ev sahiplerimize köylülere buradan tekrar teşekkür ederiz.

Yemekten sora Frig Yolu’nda yürüyüşe devam ettik  (Burmeç Anıtı-Aslankaya Anıtı (Rota-1.13 (8.6
km)))

Saat 18.00 gibi konaklayacağımız  Üçlerkayası Köyü Frig Evine ulaştık, akşam yemeğinde  yöreye özgü Kaz yemeği sunuldu bizlere. Sies bulguru Kaz eti, salata, turşu, organik Vişne suyundan oluşan menü yer sofrasında bir başka lezzetliydi.

Çok büyük olmayan Frig evinde ve bahçesinde çadırda konakladık.

3. Gün 20.05.2019 Pazartesi

Frig evinde harika bir köy kahvaltısı yaptık ve araçla Döler’e geçtik.

Döğer Kervansaray’ı  ziyaret ettik. Kervan saray başarılı bir şekilde restore edilmiş ve eski eşyalar kilimlerle dekore edilmişti. Kervan sarayı gezmek ücretsizdi. ne bir köşesi kafeye çevrilmiş nede sağında solunda hediyelik eşya satılıyordu.

Saat 11:00 gibi Frig Yolu’nda yürüyüşe devam ettik  (Burmeç Anıtı-Demirli Köyü (Rota-1.12 (7.1 km)))

Öğle yemeğini Emre gölü kenarındaki tesiste aperitiflerle çözüp Frig Yolu’nda yürüyüşe devam ettik (Demirli-Köhnüş Vadisi (Rota-1.11 (5.4 km)))

Yürüyüşten sonra akşama doğru araçla Gazlıgöl’e geçip Termal otelde dinlenmeye çekildik.

4. Gün 21.05.2019 Salı

Termal otelde kahvaltı dan sonra Sarıcaova Köyü’ne araçla geçip  Frig Yolu’nda yürüyüşe devam ettik. (Sarıcaova-Aslankaya Anıtı (Rota-1.14A (5.6 km)) ve Rota-1.16 (5.4 km)))

Yürüyüşten sonra 14.00 İstanbul’a dönüşe geçtik ve saat 22:00 civarı istanbula giriş yaptık.

Bu etkinliğe katkı sağlayan ,

Afyonkarahisar Turizm il md’lüğüne,
Prof.Dr.Hüseyin Sarı’ya
Frig evine,
Frikya Organik’e
Tanju Tetik’e
Midas Han’a
Ugo Turizm’e ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz.

Çok beğeni alan bu etkinliğimizin tekrarını hemen planladık.

Katılım ve detay için : https://www.istanbuldoga.org/detay.asp?id=444


Notice: Undefined index: SLGF_open_link in /home/u9340056/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox-gallery/simple-lightbox-slider-shortcode.php on line 97

Notice: Undefined index: SLGF_label_Color in /home/u9340056/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox-gallery/simple-lightbox-slider-shortcode.php on line 98

Notice: Undefined index: SLGF_desc_font_Color in /home/u9340056/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox-gallery/simple-lightbox-slider-shortcode.php on line 99

Notice: Undefined index: SLGF_btn_Color in /home/u9340056/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox-gallery/simple-lightbox-slider-shortcode.php on line 100

Notice: Undefined index: SLGF_btn_font_Color in /home/u9340056/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox-gallery/simple-lightbox-slider-shortcode.php on line 101

Notice: Undefined index: SLGF_button_title in /home/u9340056/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox-gallery/simple-lightbox-slider-shortcode.php on line 102

Notice: Undefined index: SLGF_Light_Box in /home/u9340056/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox-gallery/simple-lightbox-slider-shortcode.php on line 103