Katmandu Bildirgesi

Katmandu Bildirgesi


Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu (UIAA)’nun 1982 yılında Nepal’in başkenti Katmandu’da yaptığı toplantı sonrasında Katmandu Bildirgesi’ni hazırlanmış ve yayımlanmıştır. UIAA bu bildirge ile dağların korunmasına yönelik görüşlerini dağcılık kamuoyu ile paylaşmıştır.  Bu bildiriye bakıldığında dağların korunması, yerel halkın ve kültürlerin korunmasının öne çıktığı görülmektedir.

Federasyon olarak bu bildiriyi dağcılık camiamız ile tekrar paylaşarak hatırlanılmasını sağlamak istiyoruz.

 Bildirge Maddeleri

  1. Dağ çevre ve ortamlarının etkin bir şekilde korunmasını sağlamak için acilen harekete geçilmesi gerekmektedir.
  2. Bitki örtüsü, hayvan topluluğu ve her türlü doğal kaynak için acil ilgi, koruma ve özene ihtiyaç vardır.
  3. İnsan faaliyetlerinin dağlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik eylemler teşvik edilmelidir.
  4. Yerel halkın değerleri ve kültürel mirası dokunulmazdır.
  5. Dağ yaşamını iyileştirmeye ve geliştirmeye yönelik tüm faaliyetler teşvik edilmelidir.
  6. Farklı bölge ve ülkelerden dağcılar arasında, karşılıklı saygı, dostluk ve barış temeline dayalı ilişkiler artarak teşvik edilmelidir.
  7. İnsan ve çevre arasındaki ilişkinin geliştirilmesine yönelik eğitimler ve bilgilendirmeler toplumun daha geniş kesimlerine ulaşabilmelidir.
  8. Dağ bölgelerinde enerji ihtiyaçları için uygun teknolojilerin kullanılması ve atıkların uygun bir şekilde imha edilmesi acil müdahale edilmesi gereken konulardır.
  9. Gelişmekte olan dağ ülkelerine, ekolojik dengenin korunması gibi konularda, hem kamu kuruluşlarını hem de özel kuruluşları kapsayacak şekilde daha fazla uluslararası destek sağlamaya ihtiyaç vardır.
  10. Dağlara ilgiyi arttırmak ve çalışmayı teşvik etmek amacıyla dağlık bölgelere ulaşımı arttırma ve kolaylaştırma ihtiyacı politik yaklaşımlar ve kısıtlamalardan bağımsız olmalıdır.

Katmandu, Ekim 1982

Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu (UIAA)