AHŞENA-ASTAKOS YOLU
İstanbul’un kuzey-güney hattında, Kocaeli-İstanbul il sınırına bitişik olarak oluşturulan bu rota, ilk olarak İstanbul Doğa Sporları Kulübü başkanı Süleyman Şahin ve ekibi tarafından Mayıs 2022 tarihinde yürünmüştür. Rotanın bazı kısımları daha önce yürünmüş rotalar olsa da İstanbul’un Karadeniz sahillerine yakın bir bölgeden kesintisiz bir şekilde Marmara Denizi’ne inen bir rota olarak trekkinge uygun olarak tasarlanmış ve GR (Grande Randonnée) standardına göre işaretlenmiştir. Toplamda 70 km’lik bir parkur olarak tasarlanan rota iki gece çadır konaklaması ile birlikte toplamda üç günlük bir parkurdur.
- Parkur Hakkında Genel Bilgiler
Parkurumuz adını parkurun başlangıç ve bitiş bölgesinin tarihi isimlerinden almaktadır. Ahşena; Traklar ve Yunanlıların Avrasyalı atlı göçebelere verdiği genel isimleriyle İskitlerin Karadeniz sahillerine yerleşmeye başladığı MÖ 8. yüzyıldan itibaren Karadeniz “Ahşena” olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
Astakos; bu gün Başiskele olarak adlandırılan mevkide askeri bölge içinde kalmaktadır. Yunanistan’dan gelen koloniciler var olan bir yerleşim pazaryeri üst olarak kullanılmış olmalıdır. Astakos’un İzmit Körfezi kıyılarında tarihi devirde kurulmuş en eski yerleşim yeridir.
Ağva’dan Kocaeline işaretlediğimiz 70 km’lik parkura bu nedenle Ahşena-Astakos yolu adını verdik.
Trekking aktivitesi olarak hazırlanan parkurun tamamlanması 3 gün iki gece sürüyor. Konaklama alanlarında tesis bulunmuyor ve çadır konaklamasına uygun yerler.
- Tarihi ve Doğal Özellikleri
Parkur tarihi olarak çok köklü bir coğrafyadan geçmektedir. Özellikle son dönemde parkurun güney hattındaki kısımlara yakın köylerde antik mezarlar bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca parkurun bazı kısımlarında orman içindeki patikalar arasında taş yollar karşımıza çıktı. Bu kısımların geçmiş dönemlerde kullanılmış tarihi kağnı yolları olabileceğini tahmin ediyoruz.
Rota boyunca yürüdüğümüz alan çok güçlü ve eski bir orman dokusuna sahip. Ağaç çeşitliliği fazlaydı. Çoğunlukla meşe, çam ve gürgen gibi ağaçlarla karşılaştık. Üçüncü etabın son kısımlarındaki şelale ise tüm parkurun yorgunluğunu üzerimizden alacak kadar güzeldi.
- Etaplar
Etap 1: Gökmanaslı – Tepemanayır Köyü (21 km)
Parkur Gökmanaslı köyünden başlıyor. Kocadere’ye paralel bir toprak yoldan ilerliyor. Gökmanaslı’dan Hacılı köyüne kadar olan kısım bilinen bir rotadır. Yürümesi gayet keyifli ve toprak yol. Hacılı köyüne kadar olan kısımda herhangi bir yürüme zorluğu bulunmuyor.
Hacılı kamp alanına ulaşıldığında köprüden sonra Kocadere’yi solunuza alıp yürüyorsunuz. Bu kısımda zemin biraz zorlaşıyor. Yer yer dere yatağından yürünüyor.
Bu kısımda tamamen doğal bir ortamla karşılaştık. Yoğun bitki örtüsü olmasına rağmen diken yok denilecek kadar azdı. Bu bölümde yine Kocadere’yi solunuzda tutarak rotaya devam ediliyor.
Parkurun tamamlanmasına yaklaşık 3 km kala takip ettiğimiz kısımdan Kocadere’nin karşısına geçmemiz gerekti. Bu kısım biraz zorlayıcı ve tedbirli olunması gereken bir kısım. Bu kısımdan sonra yaklaşık Tepemanayır köyü’ne 2 km bir yürüyüş var. Bu kısımda 200 metre irtifa kazanarak geniş bir yoldan köye ulaşabiliyorsunuz. Dere geçişi tercih edilmez ise alternatif bir patika var ve işaretlenmiş durumda.
Wikiloc Linki: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/gokmasli-tepemanayir-103216656
Birinci etabın kamp alanı Hacıllı kamp alanı olarak belirlendi. Kamp yapmaya son derece uygun.
Tepemanayırdan Hacıllı kamp alanı araç ile 10 dakika mesafede. Araç desteği Tepemanayır köyünde köylülerden temin edilmesi mümkün.
Etap 2: Tepemanayır – Denizli Göleti (30 km)
Bu etap parkurun en uzun ve en yorucu kısmı diyebiliriz. Tepemanayır köyünden başladıktan orman içi toprak yola giriliyor. Genellikle gölge, yürümesi gayet keyifli ve herhangi bir doğal engel yok denilecek kadar az. 10. Km’de su takviyesi için bir çeşme mevcut. Sonrasında ise herhangi bir su kaynağına rastlamadık. Parkurun son 10 km’sinde gölgelik kısımdan çıkılıyor. Çoğu zaman yeşil çayırlar arasından veya toprak yollardan yürünüyor.
Wikiloc Linki: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/aksena-astakos-etap-2-114468941
İkinci etabın kamp alanı Denizli göleti Han yeri. Temiz içme suyu ve tuvalet var.
Etap 3: Denizli Göleti Han yeri – Ballıkayalar Tabiat Parkı (19 km)
Parkurun en kolay kısmı denilebilir. Denizli göleti yakınlarından başlayan parkur, 3. Km’de Kuzey Marmara Otoyolu’na çıkılıyor. Oto yolun altındaki geçitten geçerek rota denizli köyüne doğru devam ediyor.
İkinci konaklama alanımız, köylülerin “han yeri” olarak adlandırdığı bölge. Bu bölgede antik bir han olduğu söyleniyor; çok az taş kalıntısı mevcut ancak belirgin bir kalıntı gözükmüyor. Köylülerle yaptığımız sohbetlerde, bölgede çok sayıda antik mezar bulunduğunu öğrendik.
Otoyolu geçtikten 2 km sonra Denizli köyünün içinden geçiliyor. Bu noktada veya diğer ihtiyaçların çoğu karşılanabiliyor.
12. km’de bölgedeki Ballıkayalar tabiat parkı şelalesini görmek için rotayı 2 km uzattık.
Parkur tam olarak Ballıkayalar Tabiat Parkı tesislerinde bitiyor. Bitiş noktasına araçlar rahatlıkla ulaşabilmektedir.
Wikiloc Linki: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/ahsena-astakos-yolu-3-etapdenizli-goleti-ballikayalar-115034815#wp-115034823
Dokümantasyon Samet Şentürken
Notice: Undefined variable: SLGF_Hover_Color in /home/u9340056/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox-gallery/simple-lightbox-slider-shortcode.php on line 109
Notice: Undefined variable: SLGF_Show_Gallery_Title in /home/u9340056/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox-gallery/simple-lightbox-slider-shortcode.php on line 208
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/u9340056/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox-gallery/simple-lightbox-slider-shortcode.php on line 225