Küresel Isınmanın Dağcılığa etkileri nelerdir?

Küresel ısınmanın buzulları eritmesi, dağcıların, kayaların düşmesi ve toprak kayması gibi tehlikelerle karşı karşıya gelmelerine yol açıyor.

Küresel ısınmanın etkisiyle dağların zirvelerindeki buzların erimesi, dağcılık ve tırmanışla ilgilenenler için ciddi risklere yol açıyor. Bu nedenle de tırmanış rotalarının değişmesi sebep oluyor.

Uluslararası Dağ Rehberleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Christian Trommsdorff, düşen kayaların, ciddi bir soruna dönüştüğünü belirterek, birçok dağın zirvesinin bu durumdan etkilendiğini anlattı.

Buzullarda açılan yeni çatlaklar sebebiyle geleneksel tırmanış rotalarının artık daha tehlikeli ve öngörülemez olduğu, kaza olasılığının arttığı vurgulandı. Amerikan Dağ Rehberleri Birliği Başkanı Angela Hawse da, ABD’nin Kuzeybatı Pasifik’teki bazı zirvelerde artık dağ tırmanışı yapılmasının imkansız hale geldiğini belirtti. Himalayalar‘da tırmanış yapan Nepalli rehber Tshering Pande Bhote, incelen buz tabakası üzerinde tırmanış gerçekleştirmenin zorluklarını vurgulayarak, “incelmiş buzun üstünde krampon giymenin, mermer üzerinde topuklu ayakkabı giymek” gibi olduğunu söyledi.

Haziran ayında, “Science Advances” dergisinde yayımlanan bir çalışma, Himalayalar’da buzulların erime hızının, önceki 25 yıllık süreçle karşılaştırıldığında 2000’den itibaren iki katına çıktığı gözler önüne sermişti.

Araştırmacılar, 1975-2000 yıllarında her yıl ortalama 4 milyar ton buzulun eridiğini belirlemiş, buzulların erime hızının 2000-2016 yıllarında ise neredeyse iki katına çıkarak her yıl ortalama yaklaşık 8 milyar ton olduğunu tespit etmişti.

Küresel ısınma, Dünya’nın zirvesi olan Everest‘i de vuruyor: Buzulların erimesiyle, ölen dağcıların kayıp bedenleri ortaya çıkmaya başladı. Son 100 yıl içinde 200‘den fazla dağcının Everest’e tırmanırken öldüğü belirtiliyor.

Kilimanjaro’nun ikonik buz örtüsü

Kilimanjaro’nun ikonik buz örtüsü hızla yok oluyor; Profesyonel buz tırmanıcı olan Will Gadd ve arkadaşlarının 2020 yılında hem Kilimanjaro Buzuluna tırmanmak hem de yaşadıkları tüm maceraları filme çekmek için yola çıktılar. Buzullardaki korkutucu erimeyi, yok oluşu ve 6 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleşen inanılmaz değişimi gözler önüne seren acı tabloyla karşılaştılar. Filmi izlemek için tıklayın.

EKOIQ dergisinde yayımlanan ve Küresel ısınmanın, Buzullar ve dağcılık için oluşturduğu risklere ve etkilerine dikkat çekerek, olayın ciddiyetini bir kez daha gözler önüne koyuyor. ilgili makaleyi aşağıda okuyabilirsiniz.

Dağcılar Dikkat: Buzulların Erimesi Ölümcül Risk Yaratıyor!

Küresel ısınmanın etkileri Patagonya’dan Alaska’ya, Yeni Zelanda’dan Alpler’e ve Himalayalar’a dünyanın her köşesinde apaçık izleniyor. Himalayalar ise dünyanın çeşitli bölgelerindeki diğer dağlara benzer şekilde küresel ısınma etkilerini fazlasıyla yaşıyor.

Nepal civarında araştırmalar yürüten bilim insanları artan sıcaklıklar ve hızla değişen hava koşullarına bağlı olarak gelişen ölümcül çığ risklerine karşı dağcılık sporuna gönül verenlere ciddi uyarılar yapıyor.

Eiger’da Kaya kütlesinin kopuşu

Himalayalar ve Alpler’de bulunan uzun tırmanma rotaları, çığ ve kaya düşmesi durumları nedeniyle oldukça riskli durumda. Popüler tırmanış rotalarından bazıları eriyen buzların altındaki gevşek kayaçların ve güvenli olmayan zeminin risk yaratması dağcıları tereddütte bırakıyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında İsviçre Alpler’inde Eiger Zirvesi doğu kanadından kopan New York Empire State binasının yarısı büyüklüğündeki kaya kütlesi, vadi boyunca aşağı parçalanarak yuvarlanmış ve Grindelwald yerleşimi üzerinde muazzam bir toz bulutu bırakmıştı. Avrupa Alpler’inde buzların erimesi ile yamaçlarda açığa çıkan ve gevşeyen kayaçların düşmesi olayları sıkça görülmeye başladı. Bunlar dünyanın en çok tercih edilen tırmanma rotalarını tehlikeli ve riskli hale getiriyor.

Nepal’de Ekim 2005’te yaşanan 18 dağcının hayatını kaybettiği çığ felaketi, küresel ısınmanın etkisiyle o güne dek görülmemiş miktardaki kar yağışının etkisiyle gerçekleşmişti. Video için tıklayın. Nepal Hidroloji ve Meteoroloji Dairesi istatistiki verileri Himalayalar’da ısınmanın dünyanın diğer yerlerine kıyasla daha fazla olduğunu gösteriyor. Eriyen buzulların oluşturduğu buzul gölleri taşma ve sel riski yaratıyor. Bunun gerçekleşmesi hidroelektrik santrallarından köprülere, hatta köy yerleşimlerine kadar ciddi zarar verebilir.

Diğer taraftan buzulların erimesi sonucu uzun yıllardır buz altında kalan tırmanış sırasında hayatını kaybetmiş dağcıların bedenleri de açığa çıkıyor. İlk tırmanışın yapıldığı 1922 yılından bugüne Everest Dağı’na tırmanma girişimi sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı 300 civarında. Uzun zaman önce buz altında kalan bedenler de aşağı indirilmeye başlandı. Bu ilgili federasyon ve hükümet tarafından beraberce yapılan, oldukça zahmetli ve bir o kadar da maliyetli (80 bin dolara kadar varan) bir iş.

Kaynaklar
www.redbull.com
Makale EKOIQ’nun 83. sayısından alınmıştır. Yazar: Özgür ÖZTÜRK
BBC Haber